Ciasta

                                                                                                                                                                                                          Sernik wiedeński

Sernik wiedeński jest jednym z najpopularniejszych deserów. Najbardziej tradycyjna forma sernika pochodzi z krajów niemieckojęzycznych stąd często używana nazwa „wiedeński”. Podawany na ciepło lub zimno sprawdza się na każdą okazję. Nasz sernik wiedeński charakteryzuje się delikatną masą serową z dodatkiem rodzynek na biszkoptowym spodzie. Całość wykończona cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza starannie dobranym składnikom dzięki temu jest to deser iście królewski.

 

 

 

 


 

 

Rolada Makowa Zapiekana

 Ciasto z makiem jest typowym wypiekiem obecnym na wigilijnym i wielkanocnym stole. Jednak poza okresem świątecznym ma spore grono zwolenników które stale się powiększa. Rolada Makowa Zapiekana zwinięta na kształt wałka i nadziana masą makową swój wyjątkowy smak zawdzięcza ponownemu, godzinnemu zapiekaniu już po zawinięciu. Zdobywczyni pierwszej nagrody w konkursie “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2017r.